Pokuty za více než milion. Úřad potrestal za porušení pravidel rekordní počet stran a hnutí

ČTK

luš

Celkem 109 politických stran a hnutí porušilo podle prověrky výročních zpráv za loňský rok pravidla hospodaření. Registrovaných je 235 stran. Oznámil to dnes v tiskové zprávě Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ze stran, které chybovaly, udělil 67 subjektům úřad pokuty od 3000 do 30.000 korun, celkem za 1,19 milionu. V 16 případech zvolil jen napomenutí a u 26 stran už dříve soud pozastavil činnost a jednu rozpustil. Mezi pokutovanými není žádná z parlamentních stran, řekl ČTK člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Strany měly výroční zprávu za loňský rok předložit do dubna.

Strany a hnutí chybovaly třeba v tom, že nepředložily v zákonné lhůtě výroční finanční zprávu, neodstranily ve stanovené lhůtě nedostatky, neoznámily úřadu adresu internetových stránek, na kterých je zpřístupněný přehled platebních transakcí na zvláštním účtu, nebo se dopustily více přestupků současně.

Úřad vydal sankce příkazem. Proti rozhodnutí ve formě příkazu mohou strany a hnutí podat do osmi dní od doručení odpor. Pokud ho podají, znamenalo by to zrušení příkazu a projednání věci v běžném správním řízení.

sinfin.digital