Policistu v civilu, který šel v Plzni s pistolí na řidiče, čeká soud. Může sedět roky za mřížemi

ČTK

lup

Státní zástupce obžaloval ze zneužití pravomoci úřední osoby vysoce postaveného policistu, který loni se zbraní v ruce zasáhl proti řidiči osobního auta na rušné silnici v Plzni. Řidič před tím na neoznačený vůz, v němž jeli dva policisté v civilu, blikal kvůli způsobu jejich jízdy. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která navrhla obžalovat jednoho z policistů. Nyní státní zástupce Jiří Richtr podal obžalobu. Řekl to dnes ČTK.

"Ve věci obviněného V.S. byla podána k Okresnímu soudu Plzeň-město obžaloba pro zneužití pravomoci úřední osoby," řekl ČTK Richtr. Policistovi tak může u soudu hrozit vězení na jeden rok až pět let nebo zákaz činnosti. Podle informací médií je obžalovaným zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek. 

Loni v září zastavili dva vysoce postavení policisté plzeňského krajského ředitelství v civilu v civilním neoznačeném autě vůz řidiče z Karlovarska, který na ně předtím blikal. Incident se odehrál v Plzni na rušné Karlovarské ulici. Na muže mířil jeden policista zbraní a dožadoval se s kolegou dokladů, podle dřívějšího tvrzení mužova advokáta policisté řidiče i udeřili. Průkazy údajně ukázali až po opakované žádosti řidiče. Mužův právník zveřejnil video z autokamery, které incident zachycuje, a podal trestní oznámení.

sinfin.digital