Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Polovina důchodců si ničí zdraví špatným jídlem. Jsou apatičtí a na nic lepšího nemají

Osm z deseti českých seniorů ví, že by jejich strava měla obsahovat jiné výživové hodnoty než jídlo, které skutečně konzumují, přesto více než polovina přiznává špatné stravovací návyky. Jako hlavní důvod, proč stravu neupraví, aby byla zdravější, nejčastěji uvádějí nedostatek peněz. Takto se vyjádřilo 45 procent dotázaných v průzkumu společnosti NMS Market Research, do něhož se letos v červenci zapojilo 508 lidí nad 65 let a jejich blízkých, kteří se o ně starají.

„Zhruba do 70 let bývají senioři často obézní a mají nadváhu. Nad 70 pak většina z nich trpí podvýživou, protože tuk se přestává již ukládat a ubývá jim svalová hmota. Nemají chuť k jídlu, nedostatečně pijí a jejich strava bývá velmi jednotvárná,“ uvedl odborník na výživu a vedoucí Centra pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Zdeněk Zadák. Podle odhadů trpí pokročilou podvýživou téměř polovina sedmdesátníků, dodal.

Staří lidé mnohé potraviny nejedí kvůli problémům s chrupem a často také musejí řešit, zda strava není v rozporu s jejich předepsanými léky, poukázala ředitelka pražského Gerontologického centra Iva Holmerová. „Důležité jsou pro ně i finance a v neposlední řadě je třeba zmínit také osamělost a to, že jídlo pro ně není již společenskou událostí jako dříve, protože jej většinou nemají s kým sdílet,“ doplnila.

1080p 720p 360p
Firmy vydělávají na našem přejídání, jídlo ze supermarketů způsobuje demenci, varuje odbornice

Z 53 procent seniorů, kteří vědí o svých špatných stravovacích návycích, jich víc než polovina jí to, na co mají chuť. Po celý rok jí stejně 23 procent seniorů. Od úpravy stravování je spolu s nedostatkem peněz odrazuje i pohodlnost a nedostatek vůle a také malá podpora od rodiny nebo partnera. Průzkum také ukázal, že stravu v posledních letech změnilo 21 procent seniorů, nejčastěji je k tomu přivedly zdravotní potíže. Tři procenta uvedla, že zdravě jedí celý život.

„Senioři nejsou o tom, co je pro ně zdravá a správná strava, pořád příliš dobře informovaní. Stále mají pocit, že kvantita je důležitější než kvalita,“ podotkl Zadák. Podle Holmerové se o stravu správnou vzhledem ke svému věku začnou často zabývat až ve chvíli, kdy jim změnu doporučí lékař.

1080p 720p 360p
Češi se perou o máslo a přitom vyhodí třetinu jídla. Nakupování nahrazuje štěstí, říká Doušová

Lidé nad 65 let v současnosti tvoří víc než 18 procent obyvatel České republiky, čtyři procenta jsou starší 80 let, uvádějí gerontologové. Podíl osmdesátníků se podle odhadů může v budoucnosti významně zvyšovat, v roce 2060 by už do této skupiny mohla patřit desetina populace.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1