Pomalé soudy? Jinde je to mnohem horší, říká pro INFO.CZ český soudce ve Štrasburku

Lucie Bednárová

Počet stížností na porušení Úmluvy o ochraně lidských práv základních svobod v České republice rok od roku ubývá. Jediný český zástupce v Evropském soudu pro lidská práva se sídlem ve francouzském Štrasburku Aleš Pejchal si myslí, že se zlepšila i práce české advokacie. „Čeští advokáti se naučili s Úmluvou pracovat,“ řekl v rozhovoru pro redakci INFO.CZ. Jaké případy z poslední doby mu utkvěly v paměti? Na co si Češi nejvíce stěžují? A jak dopadne případ zavražděného Čecha v Londýně, jehož pachatele britské soudy osvobodily, a který do Štrasburku teprve míří? I o tom se v rozhovoru mluvilo.

Od roku 2012 jste soudcem Evropského soudu pro lidská práva, který sídlí ve francouzském Štrasburku. Působíte tu také jako tzv. samosoudce pro Ukrajinu. Co to znamená?

Souvisí to s organizací práce soudců v ESLP. Prvním dělítkem není to, odkud stížnost přichází, ale jak vypadá, jak je závažná a zda není od samého začátku chybná, například podaná po lhůtě. Pokud se jedná o stížnost, která nemá z jakýchkoliv důvodů šanci na úspěch, tak o tom rozhoduje právě samosoudce. Podmínkou je, že vždy musí být z jiné země, než odkud stížnost přišla. Každý z nás má na určitou dobu přidělenu určitou zemi. Já mám na starosti zmiňovanou Ukrajinu.

Mít auto je hloupost. Většina jen zabírá místo, lidi je vymění za taxíky, říká Ondřej Krátký ..

sinfin.digital