Pomohla synovi utéct do Česka. Teď jí hrozí 14 let vězení

Info.cz

Anna Wheelerová, Češka žijící v Austrálii, čelí obvinění za pomoc svému synovi uprchnout do České republiky. Úřady mladíka vyšetřují kvůli hackerským útokům na servery americké armády a společnost Microsoft. 

Wheelerové hrozí až 14 let vězení, uvedl server Daily Mail. „Utekla jsem z Československa kvůli komunismu, ale nic podobného se nikdy v Československu mé rodině nestalo. Stali jsme se obětmi a pronásledují nás,“ řekla novinářům News Corp.

Žena dala svému synovi peníze na letenku a odvezla ho na letiště. Tehdy sedmnáctiletého Dylana Wheelera úřady v květnu 2013 obvinily z účasti v mezinárodní skupině, která se nabourala do počítačů Microsoftu a americké armády. Hackeři zřejmě ukradli majetek duševního vlastnictví v hodnotě 100 milionů dolarů. Wheelerovi hrozí 10 let vězení.

V současné době žije Čechoaustralan v Česku. „Pracoval jsem pro několik evropských vládních agentur, včetně střední a hlavně východní Evropy. Pro české úřady jsem nikdy nepracoval. Pobyt v Česku mi ale výrazně pomohl v cestování po regionu. Hlavně jsem dělal na obraně proti kybernetickým útokům. Prodávali jsme zájemcům taky informace a přístupy k mezerám v zabezpečení některých systémů. Takové věci se pochopitelně dají použít třeba ke sledování osob,“ řekl na začátku roku Wheeler pro Český rozhlas

sinfin.digital