Pomozme živnostníkům, ale jinak. Vláda slibuje hladové zdi, říká Rakušan

Až do pozdních večerních hodin se poslanci v úterý hádali kvůli zákonu na pomoc živnostníkům, kterou chce vláda z části financovat z rozpočtu obcí, měst a krajů. Ministryně financí Alena Schillerová dokonce opozici vyhrožovala, že pokud zákon neprojde tak, jak ho navrhla vláda, podporu živnostníkům okamžitě zastaví. Na plénu po čase vystoupil i premiér Andrej Babiš. „Já tady nevystupuji často, víte, že sem ani moc nechodím. Dneska mě to ale baví jako, takže se omlouvám,“ řekl mimo jiné. Poslanci se nakonec k hlasování nedostali, debata pokračovala i ve středu. Vladní koalice přes odpor opozice svůj záměr nakonec prosadila. Jak zákon dopadne na obce, rozebral politický reportér INFO.cz Vratislav Dostál s předsedou STAN Vítem Rakušanem.

V úterý a ve středu dopoledne to ve sněmovně při zdlouhavém projednávání zákona o kompenzačním bonusu pro živnostníky chvílemi vypadalo, že se řeší konflikt: buď státní pomoc živnostníkům, anebo rozpočty obcí, měst a krajů…

Tak ten konflikt vůbec nestojí, je umělý. Přece jsme od začátku i jako opozice říkali, že jsme pro rychlou pomoc živnostníkům. Otázka ale je, kde se peníze vezmou. Při obrovském schodku, který se tady vytváří a který si vláda prosadí, se teď říká, že ten bonus pro živnostníky nepůjde pouze ze státních peněz, ale také – když to velmi zjednoduším – z peněz obecních, z obecních rozpočtů. A premiér Babiš a jeho PR spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou to dovedně postavili jako konflikt – obce, nebo živnostníci – a tím zakryli pravou podstatu problému.

A proč je to tedy umělý konflikt?

My říkáme, že pomoc živnostníkům musí garantovat stát, aniž by sahal na obecní a městské rozpočty. Jednak obecní, městské a krajské rozpočty budou klesat tak jako tak – vybere se méně daní, budou jim tudíž klesat příjmy. Takže už teď, aniž bychom brali v potaz kompenzační bonus, musí obce a města začít výrazně upravovat svoje rozpočty. A k tomu jim vláda chce sáhnout kvůli bonusu pro živnostníky na další část příjmů, a to v době, kdy by měly obce a města výrazně investovat a tím podpořit restart ekonomiky na lokální úrovni. Bez peněz, které jim chce vláda sebrat, to nedokáží.

Společnost je totálně zdegenerovaná. Zaslouží si pořádnou krizi, říká Balšínek

sinfin.digital