Poslanci chtějí přejmenovat 17. listopad. Další pokus ve sněmovně vede Babišův muž

ČTK

luš

Ve Sněmovně je opět návrh na úpravu názvu svátku Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopadu. Skupina poslanců z pěti klubů v čele k Karlem Raisem (ANO) v novele požaduje, aby se připomínal i jako Mezinárodní den studentstva. Obdobné snahy v minulosti ve Sněmovně neuspěly.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad celosvětově stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. „Česká republika však stále zůstává výjimkou,“ píše v důvodové zprávě skupina poslanců ANO, ODS, ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09.

Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa.

O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu.

sinfin.digital