Poslanci chtěli na neschválenou cestu do Číny. Po kritice od ní dávají ruce pryč, nejspíš nikam nepojedou

ČTK

lup

Neoficiální cesta skupiny poslanců do Číny, na kterou měli odjet na konci srpna, se s nejvyšší pravděpodobností neuskuteční. Většina poslanců účast odřekla, momentálně by v delegaci zbyli jen tři poslanci. ČTK to řekl poslanec ČSSD Jan Birke, který měl být vedoucím delegace. "Je to nedůstojné vůči hostiteli," řekl. O záměru poslanců vycestovat do Číny informovaly čtvrteční Hospodářské noviny.

Definitivní rozhodnutí o cestě má Birke oznámit čínské straně příští úterý, nyní podle svých slov ještě rozhodnutý není. "Já pořád trvám na svém názoru, že když vás někdo pozve, tak by se pozvání měla přijímat. Nicméně respektuji a akceptuji rozhodnutí svých kolegů," řekl.

Návštěva se měla uskutečnit na pozvání čínské strany. Předtím ji na svém červencovém jednání neschválil sněmovní organizační výbor. Své zástupce do delegace nevyšlou podle Birkeho kluby ANO a SPD. Podle serveru iRozhlas se cesty nezúčastní ani poslanci ODS. Podle Birkeho by tak zbyli jen tři zájemci: kromě něj ještě poslanci KSČM Hana Aulická Jírovcová a Zdeněk Ondráček. Birke poznamenal, že se ještě musí spojit se zástupci KSČM i se svým stranickým předsedou a ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který je současně pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí.

sinfin.digital