Poslanci schválili zvýšení pevné části důchodů. Penzistům nad 85 let přiklepli tisícovku navíc

ČTK

luš

Pevná část důchodů se zřejmě zvýší o procentní bod na deset procent průměrné mzdy a lidem starším 85 let vzroste měsíční penze o tisíc korun. Předpokládá to vládní důchodová novela, kterou dnes schválila Sněmovna hlasy 130 ze 132 přítomných poslanců. Změna ve výpočtu penzí mírně oslabí zásluhovost. Dolní komora zamítla drtivou většinu poslaneckých úprav, které mířily například na zvýšení penzí žen s dětmi a na vdovské a vdovecké důchody. Předlohu ještě musí posoudit Senát a prezident.

Ve Sněmovně ji po debatách například právě o zásluhovosti nakonec podpořili poslanci všech klubů. Jen ministr zdravotnictví Vojtěch Adam a Josef Bělica, oba z frakce ANO, se hlasování zdrželi.

Důchodovou novelu připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí za bývalé ministryně v jednobarevné vládě ANO Jaroslavy Němcové. Cílem změn je podle jejích dřívějších slov přispět ke zvýšení životní úrovně lidí s nízkými penzemi, u nichž základní výměra činí významnou část důchodů. Nový ministr Petr Krčál (ČSSD) uvedl, že už v druhém čtení bylo vysvětleno, že k oslabení principu zásluhovosti nijak nedochází. Zpravodaj Jan Bauer (ODS) ale tehdy i dnes s odvoláním na vyjádření zástupců ministerstva řekl, že se zásluhovost snižuje ze 78 na 76 procent.

Profesor Kysela o Zemanovi: Amatérská šmíra. Těžko říct, jestli jeho happening končí trenýrkami

sinfin.digital