Poslanci se budou zabývat armádní zakázkou, nad kterou se vznáší řada otazníků

Ekonomický deník

Jiří Reichl

EKONOMICKÝ DENÍK | Členové poslaneckého podvýboru pro akvizice Ministerstva obrany, obchod s vojenským materiálem a inovace Armády ČR budou na svém středečním jednání detailněji řešit klíčové zakázky armády, na kterých trvá náčelník generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Největší diskuse asi bude o zakázce na systém řízení palby dělostřelectva. Dá se předpokládat, že se téma bude rozebírat i na jednání celého výboru, které následuje.

 

Na posledním výboru pro obranu nejvyšší zástupci ministerstva obrany a Armády ČR poslancům představili plán „rozvolnění“ či zrušení armádních nákupů, o kterém se mluví v souvislosti s koronavirovou krizí, která je očekávatelně následována krizí ekonomickou a s tím související nutností šetřit. Hlavní prioritou investic v armádě je podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a náčelníka generálního štábu Aleše Opaty nadále výstavba mechanizované brigády (především nákup bojových vozidel pěchoty), dělo standardní ráže NATO (155 mm) se systémem řízení palby, pořízení nového protiletadlového raketového kompletu SHORAD a mobilní 3D radiolokátory MADR, na které již byla smlouva uzavřena.

Ministr Metnar i náčelník generálního štábu Opata se u poslanců setkali s pochopením a velkou podporou. Stejně jako při pozdější prezentaci v Senátu.

Hamáček spojencům v NATO vzkázal, že s nimi netáhneme za jeden provaz. V čem se plete?

sinfin.digital