Poslancům došla trpělivost s Ruskem a Čínou. Chtějí rozkrýt, jak si velmoci pohrávají s Českem

ČTK, lup

ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN chtějí vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi, která by hodnotila vliv cizích autoritativních režimů na Česko a hledala způsoby, jak tomuto vlivu lépe čelit. Dnes to oznámili na společné tiskové konferenci. Opoziční strany takto reagují na výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) a Vojenského zpravodajství, které upozorňovaly na sílící špionážní aktivity Číny a Ruska.

Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) by Sněmovna mohla projednat vytvoření komise na schůzi, která začíná dnes. Poslankyně jedná i s dalšími poslaneckými kluby o podpoře vzniku komise. Návrh podpořila bývalá ministryně obrany a poslankyně vládního ANO Karla Šlechtová.

Vyšetřovací komise by se měla zabývat informacemi o hrozbách pro Česko ze strany cizích států, mohla by také hledat inspiraci pro zlepšení situace v ČR u zemí, které už se podobnou problematikou zabývají déle. "Cílem je přijít s konkrétními návrhy opatření v oblasti exekutivy i legislativy, aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům, které mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii," řekla Langšádlová.

Vůči Rusku a Číně je třeba opatrnost, shodují se experti. Aktivitám špionů se dá čelit

sinfin.digital