Posledních šest týdnů bylo nejstrašnějších v mém životě, říká šéf vládních statistik

Lenka Petrášová

Koronavirová opatření v Česku se rozvolňují. S novým týdnem se otevřely obchody nebo zahrádky restaurací a známe datum, kdy venku odložíme roušky. Podle vrchního architekta přes čísla – Ladislava Duška z Institutu biostatistiky a analýz – to ale ještě neznamená, že bychom se k opatřením nemohli na podzim vrátit. „Už to ale nebude celorepubliková záležitost, ale lokální věc. Velice nafoukaně se mi chce říct, že budeme schopni předvídat, jak se situace bude vyvíjet,“ říká pro INFO.CZ statistik, z jehož analýz vychází krizový štáb. Jak sám prožíval krizové týdny a v čem bychom se podle něj měli poučit?

 

Ještě se nehroutíte?

Právě jsem dostal vzhledem k uvolňování ochranných opatření takovou nálož nových úkolů, že lítám jako ping-pongový míček. Ale nehroutím se, i když přiznávám, že posledních šest týdnů bylo asi nejstrašnějších v mém životě. Vlastně i ty první dva týdny předtím, to jsme prakticky nespali. Jediné pozitivní na tom bylo, jak velké množství lidí z našeho ústavu do toho naskočilo se mnou. Sám bych nezvládl nic. Naši programátoři třeba dokázali udělat informační systém na sběr dat během čtrnácti dnů, což je prakticky „mission impossible“.

Co je teď pro vás ten největší úkol?

Zachytit lokální ohniska a dobudovat prediktivní modely, protože to je pro možný návrat koronaviru důležité, jak se může situace vyvíjet v čase. Epidemie ustupuje, takže věci, které byly důležité ještě před pár dny, se dostávají do pozadí…

Čili co nás teď čeká? Ještě před pár dny jste před poslanci ze zdravotního výboru říkal, že pokud se teď rozvolní ochranná opatření, můžeme očekávat nápor až 150 tisíc nemocných. Čím to, že jste teď optimističtější?

Ta diskuse, která proběhla na zdravotním výboru, byla v médiích dezinterpretována. Já jsem neříkal, že se to stane. Padlo to v diskusi, která se vedla o tom, co vše o viru vlastně víme. A já jsem řekl, že s ohledem na to, co z literatury víme – například jaké má virus bazální reprodukční číslo, jak rychle dokáže projít populací a podobně –, se může stát, že to vyvolá až tak velkou vlnu. Netvrdil jsem ale, že to tak nutně bude. Naštěstí se v posledních dnech ukázalo, že to tak v Česku nebude.

Česko je v hudbě nejlepší, říká pianista Kahánek oceněný za světovou nahrávku roku

sinfin.digital