Potomci obětí romského holokaustu cítí morální újmu. Na Okamuru a Roznera podali trestní oznámení

ČTK

luš

Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička dnes u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 podal trestní oznámení na místopředsedu Sněmovny Tomia Okamuru a poslance Miloslava Roznera (oba SPD). Jak už včera informovalo INFO.CZ, důvodem jsou výroky obou politiků o romském táboře v Letech u Písku. Skupina asi deseti pozůstalých po obětech tábora požaduje odškodnění za morální újmu. Oba politici podle nich porušili zákon veřejným popíráním nacistické genocidy Romů.

Růžička věří, že s trestním oznámením na Okamuru uspěje lépe než v roce 2014, kdy ho policie odložila. Podle něj by měl do společnosti vyjít signál, že není možné tolerovat snahy o zlehčování utrpení lidí v nacistických táborech. „Kdybych měl dostat korunu, tak už to, že se to stalo, je velký signál do společnosti,“ řekl dnes Růžička novinářům před státním zastupitelstvím v Praze. 

Okamura se dnes k podanému trestnímu oznámení nechtěl vyjádřit. Tvrdil pouze, že se o charakteru tábora v Letech pře i odborná obec. „Vyzývám historiky a odborníky, aby nám politikům řekli, jak to je,“ řekl novinářům ve Sněmovně. Prohlásil také, že SPD odmítá holokaust i jakékoli násilí.

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Obvinění z popírání holokaustu označil za kampaň proti SPD. Řekl, že nezpochybňuje útrapy lidí v táboře, ale má výhrady k řešení pietního místa.

Vyjádření Okamury kritizovala pražská židovská obec, Muzeum romské kultury i vedení Památníku Lidice, které v něm spatřují popírání holokaustu. Trestní oznámení na něj už minulý týden podalo sdružení Konexe. Podle Růžičky Okamurova omluva není upřímná. „Okamura se dokáže omluvit zrovna tak, jak potřebuje,“ řekl.

sinfin.digital