Povinné „uvítací“ kurzy pro migranty za 140 milionů ročně: Novinka čeká na schválení vlády

Zuzana Štíchová

Cizinec, který bude mít zájem v Česku žít, bude muset povinně projít adaptačním „uvítacím“ kurzem. Počítá s tím novela zákona o pobytu cizinců, kterou v pondělí měla na stole vláda, aby ji zatím odložila. Kurzy by přišly státní kasu na zhruba 60 milionů korun ročně. Jejich zavedení by stálo osm milionů ročně, poskytování kurzů nově příchozím migrantům pak dalších 51 milionů každý rok. Dalších 80 milionů ale mají spolknout centra pro migranty - jejich provoz a poskytování služeb.

 

„Zavedení povinných adaptačně-integračních kurzů si vyžádá cca osm milionů korun ročně na průběžné fungování (náklady ponese ministerstvo), poskytování kurzů nově příchozím cizincům (cca 30 000 osob) si vyžádá od roku 2020 částku cca 51 milionů korun ročně,“ píše se v předkládací zprávě resortu vnitra, který novelu zákona připravil.

S integrací cizinců by měla pomoci také Centra na podporu integrace. Po jednom by měla být v každém kraji Česka, celkem jde tedy o 14 institucí. Chybí už jen ve Středočeském kraji. „Zajištění činnosti a poskytování služeb se předpokládají ve výši 80 mil. Kč ročně,“ doplňuje náklady dokument s tím, že dosud byl jejich chod financován především ze zdrojů EU.

sinfin.digital