Pozitivní zjištění Svazu pekařů: Nebezpečné množství akrylamidu v pekařských výrobcích nehrozí

Info.cz

Akrylamid se v posledních týdnech stal v souvislosti s novým nařízením Evropské komise o jeho snižování hojně skloňovaným tématem nejen v českých médiích.  Členové Svazu pekařů a cukrářů v ČR si proto nechali zpracovat nezávislé odborné testy, které ukázaly, že hladina této látky je v chlebu a běžném pečivu nižší, než tzv. porovnávací hodnota a pro lidské zdraví tudíž naprosto bezpečná.

Látka akrylamid vzniká při určitém výrobním postupu u potravin a pokrmů, konkrétně v průběhu jejich tepelného zpracování, obvykle při teplotách 120 °C a výše v průběhu smažení, pečení, pražení nebo grilování. Potkávali se s ní tedy už naši dávní předkové, kteří potraviny tímto způsobem začali upravovat. „Kauza“ kolem této staré známé látky vznikla až v roce 2002, kdy se jeho zvýšený obsah objevil v testu vybraných potravin a problematika kolem jeho výskytu se stala celoevropským tématem.

Na konci dubna tak vstoupilo v platnost nařízení Evropské komise, které má obsah akrylamidu v potravinách regulovat. Spolu s ním komise doporučila i několik možností, jak snížit jeho přítomnost, jednou z nich je nižší teplota přípravy. To však v případě pekařských produktů není technologicky vždy možné. Na základě toho nechala Potravinářská komora ČR zpracovat nezávislé odborné testy na přítomnost akrylamidu v chlebu a pečivu u Ústavu analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha. V naprosté většině produktů je hladina této látky výrazně nižší než tzv. porovnávací hodnota. Testy ukazují, že dobře upečeného, tedy nepřipáleného chleba či pečiva, se „kauza akrylamid“ nijak netýká.

„Připálený chléb, kde by výskyt akrylamidu mohl být vyšší, si poctivý pekař či prodejce nedovolí prodávat, a to jednoduše proto, že by se jej většina lidí nekoupila. V českých pekárnách tak na „škodlivý“ chléb či pečivo nenarazíte, s přehledem splňují přísné evropské normy,“ uklidňuje spotřebitele výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal a zároveň doporučuje: „Pozor by si měli dávat lidé spíše na připálené maso z grilování, přepraženou kávu či tmavé hranolky. Dobře vypečený chléb či čerstvé křupavé pečivo mohou konzumovat naprosto bez obav a pochutnat si na něm.“

sinfin.digital