Praha láká cizince. Levněji se dá žít jen v málokteré metropoli

Adéla Čabanová

Česká metropole patří mezi dvacet měst, kde čekají cizince po přestěhování nejnižší prvotní náklady. Je zde relativně levná doprava a stravování, naproti tomu nájmy bytu jsou spíše drahé. Vyplývá to z indexu nákladů na přestěhování pro rok 2017, který zpracovala německá stěhovací služba Movinga. Nejvyšší měsíční náklady čekají expaty v angolské Luandě, New Yorku, San Francisku, Curychu, Londýně a v Hongkongu, uvádí server E15.

Žebříček 2017 Relocation Price Index ve vybraných 75 městech světa zmapoval náklady na stěhování a na první měsíc života včetně nájmu bytu v centru města, telefonu, stravy a místní dopravy. V Praze jsou prvotní měsíční náklady dvacáté nejnižší.

V rámci Evropy je levnější život jen v sedmi městech, Bukurešti, Sofii, Rize, Budapešti, Varšavě, Aténách a v Tallinnu. Ve Varšavě potřebuje cizinec první měsíc o 145 eur méně než v Praze. Mezi místa s relativně nízkými náklady vynesla Prahu zejména průměrná cena místní dopravy, která je desátá nejnižší ze 75 světových měst.

A také cena stravování, která je patnáctá nejnižší. Naproti tomu pokud dojde na srovnání měst od nejlevnějších nájmů, ocitá se Praha až na 48. místě, tedy v dražší polovině. Průměrnou cenu měsíčního nájmu bytu o 35 metrech čtverečních v centru Prahy uvádí index bezmála 470 eur.

sinfin.digital