Pravice proti levici. České politiky útok spojenců na Sýrii zcela rozdělil

vkr

Ranní raketový útok spojenců na vojenské objekty syrského režimu v odvetě za nedávné použití chemických zbraní rozdělil nejen vládu a Hrad, ale i českou politickou scénu. Zatímco pravicové strany útok povětšinou schvalovali, zástupci levice jej odmítli.

ODS

„Použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu je odporný zločin, který nelze tolerovat. Společná akce USA, Velké Británie a Francie v Sýrii je správnou reakcí,“ uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

TOP 09

„Odpovědnost za stav v Sýrii nese syrský prezident Bašár Asad a jeho spojenci, Rusko a Írán,“ napsal na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

ANO

„Úder proti syrskému režimu, který útočí chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo, byl nevyhnutelný. Z prvních informací vyplývá, že byl veden přesně a zasažena byla taková zařízení, která slouží k výrobě či přechovávání chemických zbraní,“ tweetnul Andrej Babiš.

KDU-ČSL

„Raketové útoky spojenců považujeme za silný varovný signál o tom, že používání chemických zbraní - nota bene proti civilistům - je nepřijatelné,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Piráti

„Prezident Trump si servítky nebral, ale vojenský zásah je vždy poslední způsob řešení. Zásah nepovažuji za něco, co by kohokoli donutilo k dodržování lidských práv a plnění mezinárodních dohod. Lidem v Sýrii se neuleví vojenským zásahem, ale politickým řešením,“ řekl Ivan Bartoš.

ČSSD

„Odpovědí ale není ukázka síly bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Řešení syrského konfliktu se tak bohužel odkládá stejně jako spolupráce mocností na jeho hledání,“ uvedl Hamáček.

SPD

„Odmítám oprávněnost útoků na Sýrii – jde o podporu islamistů a povede to k ohrožení míru v Evropě. Útok byl proveden bez ohledu na možné výsledky mezinárodního vyšetření incidentu s údajným použitím chemických látek - nevěřím islamistům ani slovo, organizují provokace s cílem vyvolat zásah a širší konflikt," napsal Tomio Okamura.

KSČM

„Vojenské ataky nikdy nepřispěly k řešení, naopak přiostřují napětí, a právě tento útok může mít katastrofický dopad,“ sdělil předseda komunistů Vojtěch Filip.

Hrad

„Vojenské řešení je vždy až to poslední,“ tweetnul mluvčí prezidenta Miloše Zemana Ovčáček.

sinfin.digital