Právník Červinka se stal v Itálii kvůli odhalení zabavených roušek hrdinou. Vůbec ho to netěší

Renomovaný italský list La Repubblica tvrdě napadl českou vládu za to, že 17. března údajně omylem zabavila humanitární pomoc, kterou poslala Čína na pomoc Itálii. I když zabavení 101 600 roušek a respirátorů označil ministr vnitra Jan Hamáček za nedorozumění, které Česko napraví, italské noviny obviňují český kabinet ze lží a porušování základních pravidel solidarity. Naopak vysoce oceňují práci českého právníka Lukáše Lva Červinky, který na případ upozornil jako první. On sám je ale z nechtěné popularity, jak tvrdí, nešťastný.

Můžete prosím stručně popsat, jak jste vlastně přišel na to, že část zabavené zásilky roušek a respirátorů z Lovosic je vlastně humanitární pomoc pro Itálii?

To byla náhoda, nic jiného. Na televizních záběrech z konfiskace té zásilky byla i balení, označená italskými a čínskými vlajkami a nápisy „jsme s vámi, Itálie držte se“. Takové nápisy nejsou na komerčních zásilkách úplně běžné. Já si navíc úplnou náhodou uvědomil, že podobné obrázky už jsem viděl na internetu, a to právě u zpráv o čínské humanitární pomoci Itálii.

Takže jste tohle zjištění oznámil médiím?

Ne. Jen jsem dal na svůj profil fotky z těch českých serverů společně s fotkami z té zabavené zásilky. A napsal, že by se mohlo jednat právě o humanitární pomoc. Pak se toho chytla některá česká média, která zjistila, že to tak skutečně je. A včera mi kvůli tomu volali právě i novináři z La Repubbliky.

Tento list o vás píše jako o čestném a odvážném badateli, který odhalil „oficiální lži české vlády“. Jak se cítíte v pozici člověka, kterého epidemií sužovaní Italové vlastně označují za hrdinu?

Nijak dobře. Vůbec z to nejsem šťastný. Za prvé proto, že jsem tu humanitární zásilku objevil úplnou náhodu, za druhé kvůli tomu, jak špatnou pověst kvůli tomu Česká republika v Itálii získala. To mě vůbec jako Čecha netěší, o podobnou slávu vůbec nestojím.

Silnější imunita před koronavirem neochrání. Překvapila nás rychlost šíření, říká profesor Lukeš

sinfin.digital