Právník ke kauze hidžáb: Soudkyně se nezabývala jádrem problému. Nošení šátku neřešila

Markéta Žižková

Je to rozsudek, který vzbudil zájem veřejnosti. Soud se dnes postavil na stranu zdravotnické školy a zamítl žalobu somálské dívky kvůli zákazu nošení hidžábu. K debatě o nošení náboženských symbolů na školách ale příliš nepřispěl. Soudkyně šla podle právníka a vyučujícího na Evangelické teologické fakultě UK Daniela Bartoně tou jednodušší cestou a k jádru kauzy se nedostala. „Je to věc, která by měla být diskutována. Bylo by dobré, kdybychom se dostali i k diskuzi o samotném obsahu, to znamená svobodě náboženství na školách a možnosti omezení této svobody vnitřními předpisy školy,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Jak hodnotíte rozsudek, který dnes padl?

Řekl bych, že se nejedná o nic výrazně překvapivého v tom ohledu, že soudkyně šla asi tou nejjednodušší možnou cestou. Rozhodla, že žalobkyně neunesla důkazní břemeno v tom, že by dokázala, že došlo k diskriminaci. To je samo o sobě problematické hned z několika hledisek. Každopádně pro ni to byl důvod, proč se nezabývat přímo jádrem kauzy. To znamená, že se nezabývala otázkou nošení šátku nebo školního řádu a jeho vztahu k základním ústavním předpisům. Pouze to zhodnotila tak, že dívka neprokázala, že by byla studentkou. Kvůli tomu podle ní nemohlo dojít k diskriminaci.

Co je na tom podle vás problematické?

Nemusíte být studentem, aby vás mohli diskriminovat. Stejně tak se nemusíte stát zaměstnancem, aby vás diskriminačně odmítli z toho důvodu, že máte nevhodnou barvu pleti, národnost nebo jazyk.

Spor o hidžáb. Studentka s žalobou na střední školu neuspěla

sinfin.digital