Právník: Lužická nemocnice už neměla ani na rohlíky, skončilo to smrtí. Kolaps hrozí i jinde, přijde vlna žalob

Lenka Petrášová

Lužická nemocnice v Rumburku se tento týden dostala do insolvence. Její osud má v rukou insolvenční správkyně, protože současný vlastník – město, odmítlo zaplatit bezmála stomilionový dluh s tím, že na něj nemá. Pro pacienty to znamená velké problémy. Jde o odlehlý kraj s horší dopravní dostupností. „Nemocnice už neměla ani na rohlíky pro pacienty a děly se tu takové věci, že zemřel muž, protože ho neměl kdo ošetřit. Je to první, ale zdaleka ne poslední příklad, jak u nás budou končit špitály v okrajových částech země, pokud nepřijdou změny,“ varuje expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál s tím, že se dají čekat první žaloby lidí kvůli nedostupnosti péče.

Proč se o tu kauzu tolik zajímáte?

Tady nejde jen o to, že hrozí, že nebude zajištěna zdravotní péče pro více než padesát tisíc lidí v poměrně odlehlé oblasti Šluknovského výběžku. Jde hlavně o to, že je to první příznak toho, jak budou dopadat i další nemocnice a zdravotnická zařízení a vůbec celé zdravotnictví v regionech.

Zastupujete v Rumburku některou ze stran?

Ne. Na demonstraci mě pozvali lidé, kteří do té doby byli zdravotnictvím naprosto nedotčeni, ale sdružili se do platformy „Zachraňte nemocnici“. Sešlo se tu na náměstí na demonstraci pět set lidí a shodli se, že je úplně jedno, jestli rumburskou nemocnici koupí ten či onen. Ale že je to o tom, že tu ta péče už teď prostě reálně není. Třeba o onkologicky nemocné. Pak se bohužel stane to, že byl muž s rakovinou pro nespádovost odmítnut z Liberce, poté i z Ústí nad Labem, až se dostal k léčbě jinde a příliš pozdě, takže zemřel. Další případ je těhotná žena, kterou přivezla záchranka, neměla ale kam matku odvézt, plod zemřel…

Špidla: Hackeři zaútočili na vodárny v Česku a ohrozili distribuci vody. Ututlalo se to

sinfin.digital