Pražské miliardy v mlze. Je riziko, že městské firmy nejsou pod kontrolou, varuje Marvanová

Ví Praha, kam v jejích městských firmách mizí stamiliony? Naposledy se ta otázka objevila před pár týdny, když se řešilo, kdo za 15 miliard bude opravovat vozy metra. Radní hlavního města pro legislativu, veřejnou správu a podporu byldení Hana Kordová Marvanová má o transparentnosti městských firem pochybnosti a v rozhovoru pro INFO.CZ říká, že to není jen případ dopravního podniku. „Pokud opravdu nemusejí, tak svého akcionáře o tom, co jejich management dělá, neinformují. A pak hrozí, že to dopadne nevýhodnými smlouvami na úkor města a daňových poplatníků,“ vysvětluje právnička Kordová Marvanová.

Na přelomu měsíce měla velký ohlas kauza, kdy jste označila vedení pražského dopravního podniku za netransparentní, jeho šéf vám pak hrozil soudy. Má to nějaké pokračování?

Nemá. A z mého pohledu je naprosto nevhodné, aby ředitel dopravního podniku, respektive jakékoliv městské firmy, hrozil radnímu kvůli kritice právními kroky či žalobou. Navíc jsem přesvědčena, že ta moje kritika byla oprávněná.

Co je podle vás tím problémem dopravního podniku?

Moje kritika obecně směřuje k tomu, že DPP je v posledních letech největším problémem hlavního města. Že je to firma, která je nejvíce závislá na penězích daňových poplatníků a zatímco jiné městské firmy Praze vydělávají peníze, tak DPP naopak posíláme mnoho miliard ročně. A proto musí být důsledná kontrola nakládání s těmito penězi.

Živnostník = nepřítel lidu? Topol Show účtuje s daní na pivo i pirátským Rudovousem

sinfin.digital