Pražský radní Chabr pro INFO.CZ: Bez dozorčí rady nejde firmu kontrolovat, budou změny i v TCP

Markéta Žižková

Nová pražské vedení odstartovalo změny ve vedení městských firem. V úterý odvolalo celou dozorčí radu Výstaviště Praha a Technické správy komunikací. „Ve chvíli, kdy mají v dozorčí radě, která je kontrolním orgánem i orgánem, který je schopen nějakým způsobem společnosti řídit, samé nominanty politických stran zastoupených v dřívějším vedením, tak nemají možnost jakékoliv kontroly nad společností,“ říká pro INFO.CZ k rozhodnutí Prahy Sobě, jež má společnosti pod sebou, radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Nejedná se o tzv. trafiky? A bude Chabr chtít změny i ve firmách, které má ve své gesci?

Když jsme spolu mluvili před pár týdny, tak jste říkal, že „nebudete chtít odvolat většinu členů představenstev městských společností“, protože by to vedlo k „destabilizaci Prahy“. Jako radní jste dnes odvolali všechny členy dozorčí rady TSK a Výstaviště Praha. To nejde proti vašim dřívějšímu vyjádření?

Já jsem mluvil o společnostech, které jsou pode mnou (jedná se o plynárnu, energetiku nebo Technologie hl. města – pozn. redakce). Toto (Výstaviště a TSK – pozn. redakce) jsou společnosti, za které si na základě koaliční smlouvy nese zodpovědnost Praha Sobě. Z jejich pohledu to bylo v podstatě nezbytné k lepšímu fungování.

Také jsem v rozhovoru mluvil o tom, že změny se nebudou týkat představenstev firem, aby se nedestabilizovala přímo vedení.

Budoucí radní pro majetek: V městských firmách se musí udělat pořádek, čistky ale nebudou

sinfin.digital