Předák sudetských Němců Posselt: Jako český prezident bych posiloval demokracii

Češi a sudetští Němci by mohli podle mluvčího Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SDL) Berndta Posselta ukázat celému světu cestu ke smíření a dohodě. V rozhovoru s INFO.CZ Posselt mluví o tom, jaký smysl by měl sudetoněmecký sraz v Česku, jak vidí dnešní českou politiku i co by dělal, kdyby se – zcela teoreticky – stal českým prezidentem.

Sudetoněmecký sraz, který skončil v neděli v Řezně, tentokrát nenavštívil žádný český ministr ani špičkový politik, z jednání nevzešel žádný zásadní závěr. O čem to tedy bylo?

Sudetoněmecký den byl tentokrát především o evropské myšlence a středoevropské spolupráci. Z Česka přijelo tolik hostů jako nikdy předtím. Byli tady zástupci KDU-ČSL, Zelených, TOP 09, Pirátů i ČSSD, český velvyslanec jménem českého státu pozdravil účastníky velmi pěkným uvítacím slovem.

Vítězkou Ceny Karla Velikého v letošním roce je Charlotte Knoblochová, prezidentka židovské náboženské komunity v Mnichově a Horním Bavorsku, která byla dlouho předsedkyní Ústřední rady Židů v Německu. Stejně jako já promluvila na srazu jasně proti nacionalismu a každému extremismu, ať už ze strany levice či pravice

Bývalý ministerský předseda Bavorska a současný německý ministr vnitra Horst Seehofer podpořil myšlenku, aby se některý z příštích sudetoněmeckých srazů konal v České republice. Je to podle vás reálné? V Česku jsou tomu nakloněni pouze Piráti a KDU-ČSL...

Už dnes se v Česku účastníme řady akcí, tou největší je v březnu Brněnský mírový pochod, a vždycky mají harmonický průběh. Nerozumím tedy hysterickým reakcím některých lidí na Seehoferův návrh, a to zejména z toho důvodu, že mluvil o delší časové perspektivě. Nikoho nenutíme, aby nám umožnil organizaci Sudetoněmeckého srazu v Česku. Pokud nás ale někdo pozve, budeme šťastní.

Dostál: Babiš i Zeman se mýlí a mají problém. Hněv se rozlévá z centra

sinfin.digital