Předčasné volby? Je to od Babiše vějička, nejdřív by musela padnout vláda, říká Bartoš

Pokud premiér Andrej Babiš hovoří o předčasných volbách v případě, že se mu rozpadne stávající koalice, je to podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše pouhá mediální vějička.Rozpuštění sněmovny je jako aktuální krok nesmysl a mrzí mě, že premiér toto občanům předkládá,“ říká Bartoš v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle něj by totiž takovému kroku musela předcházet demise celé vlády, anebo vyslovení nedůvěry. „Představa, že se najednou svévolně hlasem 120 poslanců rozpustí sněmovna kvůli zablokované výměně ministra, a tím uvolní premiérovi a jeho lidem ruce, neboť jsou ve funkcích a vládnou až do předčasných voleb, navíc nekontrolováni sněmovnou, je naprosto absurdní,“ říká.

V úterý jste vcelku překvapivě oznámil, že se chcete sejít s prezidentem. S čím se za ním hodláte vypravit?

Tuto informaci jsem sdělil novinářům v doplňující otázce na tiskové konferenci Pirátů před jednáním sněmovny, neboť termín mám sjednaný a potvrzený. Tématem jsou dvě věci. Celková situace České republiky dle zprávy NKÚ a situace současné vlády.

Můžete být konkrétnější?

Prezident skutečně může působit jako mediátor určitých kritických situací a bohužel jich může celou řadu také sám vytvořit. Opomeneme-li mediální vyjádření Hradu k různým krokům prezidenta, je vždy dobré si některé věci probrat s panem prezidentem osobně. Ostatně jsme tuto možnost, jež nám byla nabídnuta na povolebním setkání, která prezident absolvoval se všemi lídry parlamentních stran ihned po volbách, využili s Jakubem Michálkem loni při zřizování komise a řešení kauzy OKD, stejně tak jako při konzultaci některých našich návrhů zákonů.

Vláda nemá důvěru Pirátů nejen kvůli tomu, že nenaplňuje naši vizi svobodné, vzdělané a digitálně propojené společnosti, ale také negeneruje růst a nedokáže se tak postarat o seniory, lidi v nouzi a maminky. A v neposlední řadě také proto, že ji vede trestně stíhaný premiér ve střetu zájmů, který má i další člen vládního kabinetu. Je to vláda, která se opírá zcela otevřeně o hlasy KSČM a SPD. Zvyšuje daně, nerealizuje potřebné změny a jen kouká, kde ještě co zdanit nebo znárodnit (jako to udělala s osmnácti miliardami v rezervním fondu), aby mohla platit „svou kampaň“.

Pečinka: Zeman rozumí jen síle. Proti jeho puči je třeba provést parlamentní kontrapuč

sinfin.digital