Předčasné volby? Nehrozí, kdo do klidu na práci hodí vidle, je po zásluze potrestán, říká Kunštát

Politickým zákulisím létají spekulace o předčasných podzimních volbách, které by – s ohledem na jeho preference – vyhovovaly hnutí ANO. Politolog Daniel Kunštát je dalším, koho jsme se zeptali na souvislosti. Osobně nepochybuje, že úvaha poradců premiéra a předsedy hnutí ANO je racionální. „Je jasné, že Andreji Babišovi by co nejdřívější termín voleb vskutku vyhovoval. Jeho voliči zůstávají věrní a ačkoliv jim ty roušky nakonec domů osobně nedovezl, jeho vláda se může pyšnit tím, že je i ve zvládnutí pandemie jako vždy a jako téměř ve všem evropským premiantem,“ dodává s ironickým podtónem Kunštát.

Jak jsme už na INFO.CZ psali, se spekulací o předčasných volbách přišla Sabina Slonková v rámci svého Neovlivní.cz. I my jsme podobné úvahy v zákulisí české politiky zaslechli. Úvaha Babišových poradců je prostá: výhodnější by pro hnutí ANO bylo uspořádat volby předtím, než se naplno projeví dopady ekonomické krize, které mohou vyústit v pokles preferencí hegemona české politiky. „Babišovi můžeme přičítat všechno možné, ale jedno mu upřít nelze: v politice už mnohokrát prokázal docela slušnou dávku předvídavosti a mocenského instinktu,“ upozorňuje politolog Kunštát.

„Proto moc dobře ví,“ pokračuje v rozhovoru pro INFO.CZ, „že nevyhnutelné ekonomické dopady koronakrize zcela jistě nejvíce zasáhnou právě jeho voličskou klientelu. A zároveň ví, že tentokrát – poprvé v jeho politické kariéře – zdroje takříkajíc nebudou. Rozumějme: zdroje k uplácení voličů,“ vysvětluje Kunštát s odkazem na zdaleka nejpočetnější voličskou klientelu, tedy penzisty. Podle něj je už několik let zřejmé, že Babiše voličsky zásadně neoslabí jeho velkolepý střet zájmů, specifická povaha, poněkud ordinérní dámy v jeho okolí ani „brilantní“ opoziční lídři, ale právě to, že nebude mít z čeho rozdávat.

„Jinak řečeno: ekonomický pokles, či dokonce krize. A cosi takového dozajista nejpozději na podzim přijde a cosi takového zároveň může kulminovat právě za rok a půl – jako na potvoru právě v období řádného termínu voleb,“ uvažuje Kunštát. Babiš tedy podle něj bude muset svým voličům vysvětlit, že „lépe už bylo“ a že právě on je tím mužem, který zajistí, aby bylo znovu dobře. „A to určitě nebude nijak jednoduchý úkol,“ připomíná politolog. Pochopitelně nelze vyloučit, že se to Babišovi podaří. Ostatně jeho politická konkurence už jedné hospodářské krizi čelila a poměrně hodně lidí má za to, že se s tím zrovna moc dobře nepopasovala.

Schmarcz: Den, který změnil Česko. Před sedmi lety prokurátorský puč svrhl vládu

sinfin.digital