Přehledně: Babiš míří do Bruselu hledat spojence proti kvótám na uprchlíky. Co všechno ho čeká?

Lucie Bednárová

Nového českého premiéra Andreje Babiše čeká velká premiéra. Závěrem týdne bude spolu s dalšími premiéry a prezidenty evropské osmadvacítky jednat o brexitu, eurozóně a především o migraci, která bude tématem číslo jedna čtvrteční neformální večeře v Bruselu. Na stůl se tak zcela jistě dostanou povinné kvóty, které Česko spolu s dalšími zeměmi střední Evropy odmítá. Babiš chce s politickými špičkami unie probrat i nedávnou žalobu, kterou na ČR, Polsko a Maďarsko podala Evropská komise za neplnění dohodnutých pravidel v souvislosti s přebíráním uprchlíků. Sázet bude při tom na osobní kontakty, které si v Bruselu vytvořil coby ministr financí.

„Jsem přesvědčen, že je to o osobních vztazích,“ řekl dnes nový český premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně. Poslancům Výboru pro evropské záležitosti vysvětloval, s čím odjíždí na dvoudenní summit, který začíná zítra odpoledne v Bruselu. Babiš označil cestu za důležitou a podle lidí z jeho okolí se na ni připravoval a absolvoval několik brífinků.

Ač je na programu vícero důležitých témat v čele s obranou, brexitem nebo dalším prohlubováním hospodářské a měnové unie, největší očekávání vzbuzuje čtvrteční neformální večeře. U ní by lídři EU měli probírat reformu azylové a migrační politiky v EU, a nevyhnou se proto ani kontroverzním povinným kvótám. Babiš chce na summitu v této souvislosti zopakovat, že Česko přerozdělování migrantů na základě kvót odmítá. Unie by měla od myšlenky zavedení trvalého přerozdělovacího mechanismu upustit a raději se soustředit na debatu o tom, jak nelegální migraci do Evropy zastavit. S tím souvisí i plánovaná finanční pomoc Libyi, ze které do Evropy proudí migranti, nebo vojenská jednotka, kterou by Babiš chtěl do země v budoucnosti vyslat. „Pokud projde reforma s kvótami, tak budou následovat další exity,“ řekl Babiš poslancům. 

Topolánek si ostře rýpl do Drahoše. „Není zralý,“ tvrdí kvůli výroku o vládě s podporou KSČM a SPD

sinfin.digital