Převraty bez násilí jsou součástí DNA Čechů, říká o sametové revoluci francouzský historik

Milan Rokos

Česko se v 90. letech díky Havlovi těšilo ve Francii extrémní popularitě, dodnes je za ikonickou postavu, říká francouzský historik Antoine Marès. Specializuje se na dějiny střední Evropy 20. Století a v rozhovoru pro INFO.CZ popisuje, jak se země střední Evropy popasovaly s pádem komunismu. Mluví mimo jiné o zradě elit. V Praze Marès promluvil na Francouzském institutu.

Jak se jako odborník na dějiny obou států vzešlých z bývalého Československa díváte na rozdílný vývoj obou zemí v posledních letech?

Zkusím vám odpovědět spíš jako historik než jako politologický pozorovatel. Myslím, že způsob života Slováků byl v dobách komunismu vzhledem k jejich katolické víře pozitivnější než ten český. Vzestup Slovenska a jeho demokratizace je tedy kontinuálnější. Slovensko vstoupilo do časů komunismu jako zemědělská země a režim opustilo ve chvíli, kdy byly zemědělství, průmysl i terciální sektor v relativní rovnováze. Rozdíly mezi národy se poměrně srovnaly.

Slováci na otevření své země po roce 1989 reagovali jinak než Češi. Zmínil jste jejich členství v eurozóně, přesto tu ale zůstává rozdíl oproti Česku – nižší úroveň sice na Slovensku stále v průměru je, oproti druhé světové válce je to ale už zanedbatelné. Slováci tedy zažili ohromný rozvoj. To je první část odpovědi.

Dělat revoluci ve svetrech nejde věčně, sednout za stůl s komunisty bylo správné, věří Durnová

sinfin.digital