Prezident jmenuje vládu ve středu, vzkázal Babiš poté, co musel s Hamáčkem narychlo do Lán

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman se dnes večer na zámku v Lánech setkal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Debatovali zřejmě o chystané menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD, jejíž jmenování se zaseklo na sporu kolem nominace Miroslava Pocheho (ČSSD) do funkce ministra zahraničí. Prezident Zeman také dnes Hamáčka s Babišem překvapil, když v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že by vládu mohl jmenovat příští týden v úterý, nebo ve středu. Kupříkladu Andrej Babiš ale spíše počítal s nějakým termínem v červenci. Vyjasnili si politici nedorozumění? Zřejmě ano. Andrej Babiš po schůzce vzkázal, že prezident jmenuje vládu ve středu 27. června v 9 hodin ráno. Ani jeden z politiků ale v Lánech před čekající novináře nepředstoupil. Hrad vydal po schůzce obvyklou stručnou zprávu o přijetí.

Sestavování vlády drhne na sporu o nominaci Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí, kterého odmítá prezident Miloš Zeman i KSČM. 

Babiš dnes uvedl, že seznam adeptů ke jmenování do vlády chce doručit Zemanovi v pondělí i s Pocheho jménem. Prezident před tím podotkl v rozhovoru pro Blesk.cz, že premiér europoslance ČSSD nenominoval, u ministerstva zahraničí byla prázdná kolonka. Babiš ale tento dokument označil za neformální informaci o nominacích. Hamáček zdůraznil, že pokud by Babiš Pocheho na ministra nenavrhl, šlo by o porušení koaliční smlouvy a o vládní spolupráci s ANO by nemělo smysl dál jednat.

Zda se na setkání v Lánech mluvilo o Pochem, není známo.

Spor o Pocheho: Babiš mi ho nenavrhl, prohlásil Zeman. Seznam dostane v pondělí, vzkázal premiér

sinfin.digital