Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Při nehodě u Olomouce zemřely dvě děti. Policie teď potvrdila, že řidič pil, hrozí mu deset let vězení

Při nehodě u Olomouce zemřely dvě děti. Policie teď potvrdila, že řidič pil, hrozí mu deset let vězení

Řidič obviněný kvůli čtvrteční tragické nehodě v Olomouci, při které zemřely dvě děti, pil před jízdou alkohol. Potvrdila to policie. Osmatřicetiletý muž byl obviněn z usmrcení z nedbalosti a z ohrožení pod vlivem návykové látky. Muž je stíhán vazebně a hrozí mu až deset let vězení, řekla ČTK krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Na periferii Olomouce se tehdy při nehodě srazila čtyři auta, zemřely dvě děti a další tři lidé se zranili. Utrpěli lehká až středně těžká zranění.

„Nehodu vyšetřují kriminalisté územního odboru Olomouc, kteří zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého řidiče osobního vozidla, jakožto obviněného z trestných činů usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní stíhání obviněného je vedeno vazebně. Orientační dechová zkouška byla u obviněného řidiče pozitivní,“ uvedla policejní mluvčí.

Kriminalisté na objasnění této tragické nehody podle policejní mluvčí dále pracují. Bližší informace zatím nechce policie sdělovat, a to i s ohledem na věk zemřelých. „K objasnění příčin a okolností nehody a jejího průběhu bude vyžádán znalecký posudek z oboru silniční dopravy, jehož vypracování může trvat v řádu několika týdnů či měsíců,“ dodala Urbánková.

 Podle žalobce, který je s případem obeznámen, byl muž umístěn do vazby kvůli obavě z pokračování trestné činnosti a také kvůli tomu, že by uprchnul nebo se skrýval, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Umístění řidiče po tragické nehodě do vazby je podle něj ojedinělé.

 Nehoda se stala ve čtvrtek před 14:00 na silnici z Nových Sadů do Holice, na místě zasahovaly čtyři výjezdové skupiny včetně letecké záchranné služby. Podle policie se srazila dvě osobní auta a dvě dodávky. Na místě bylo zraněno celkem pět lidí. Dvě děti podle mluvčího krajské záchranné služby Pavla Lampy byly na místě resuscitováni, ale bohužel neúspěšně, zemřely na místě.

Další tři lidé byli po ošetření transportováni do olomoucké fakultní nemocnice. Šlo o nezletilého pacienta, ženu a muže středního věku. „Žena byla ošetřena ambulantně a propuštěna do domácí péče, muž byl ještě ve čtvrtek přeložen do Vojenské nemocnice Olomouc. Chlapec byl přijat se zhmožděninami, jemu i jeho matce byla poskytnuta rovněž péče psychologa. Propuštěn do domácí péče byl v sobotu,“ řekl dnes ČTK mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

 Podle údajů, které má ČTK k dispozici, zemřelo letos na silnicích v Olomouckém kraji už sedm lidí, čtvrteční nehoda v Olomouci má nejtragičtější následky. Loni zemřelo v kraji 24 lidí, jejich počet meziročně klesl o 16. Loňská bilance byla podle policie nejnižší od vzniku kraje v roce 2010.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1