Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Při požáru v ústeckých Předlicích bylo zraněno 20 lidí, dvě děti jsou ve vážném stavu

Při požáru v ústeckých Předlicích bylo zraněno 20 lidí, dvě děti jsou ve vážném stavu

Dvě desítky zraněných si vyžádal dnes ráno požár bytového domu v ústecké čtvrti Předlice. Většina z nich se nadýchala kouře. Dvě děti jsou ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče v ústecké Masarykově nemocnici, řekl mluvčí záchranné služby Prokop Voleník. Hořet začalo kolem 6:00, hasiči dostali oheň pod kontrolu asi po 40 minutách.

Ohnisko požáru bylo zřejmě ve druhém patře menšího třípatrového domu v Hrbovické ulici. Na oheň podle policejní mluvčí Veroniky Hyšplerové upozornil před půl sedmou projíždějící řidič. "Bylo evakuováno 18 lidí, z toho většina dětí," uvedla Hyšplerová.

Záchranná služba podle mluvčího Prokopa Voleníka převezla do nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích a Děčíně 20 zraněných. "Šlo především o nadýchání zplodinami jak v lehké, tak těžké formě. Dvě děti se nadýchaly těžce a byly převezeny na jednotku intenzivní péče Masarykovy nemocnice," doplnil Voleník.

Podle operačního důstojníka krajských hasičů na místě zasahovalo pět jednotek, oheň dostaly pod kontrolu asi po 40 minutách. Příčinu požáru teď budou zjišťovat vyšetřovatelé.

Podle katastru nemovitostí patří dům společnosti z Prahy. Majitel se podle místostarosty centrálního městského obvodu Karla Kariky (PRO!Ústí) o obyvatele postará. "Sehnali jsme ubytování, ale nebude potřeba. Majitel objektu, který vyhořel, poskytne lidem ubytování v jiném domě, který tady nedaleko také vlastní," uvedl Karika. Podle informací, které má od správce domu, neměla minimálně část lidí v domě vůbec být. "Lidé, kteří byli převezeni do nemocnic, tady nebyli hlášeni a podle správce v domě být vůbec neměli. Dům se připravuje k opravě," doplnil Karika.

Kvůli zásahu záchranných složek je Hrbovická ulice v okolí požáru uzavřena, bylo odpojeno i trolejbusové vedení.

Předlice jsou považovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Většina zdejších domů prošla před lety privatizací, řada z nich měnila majitele opakovaně.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1