Přijde historik Kovář kvůli plagiátorství o tituly? Ta možnost nemá oporu v zákoně, říká Gerloch

ČTK

luš

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise Filozofické fakulty UK publikoval opsané texty, zřejmě bude moci zůstat docentem a pravděpodobně i profesorem. Možnost odejmutí obou titulů, které ve svém stanovisku k případu zmínili zástupci etické komise, nemá dostatečnou oporu v zákonu. Vyplývá to z vyjádření právníka a prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha a z informací ministerstva školství.

Novela vysokoškolského zákona z roku 2016 umožňuje odebrat titul docenta do pěti let od jeho udělení. Rozhoduje o tom rektor na základě podkladů od pětičlenné přezkumné komise, která se svým složením liší od etické komise. Kovář se ale stal docentem v roce 2002, a pětiletá lhůta je tak podle Gerlocha promlčena.

Postup pro případ odebrání titulu profesora, kterým je Kovář od roku 2013, zákon nestanovil. Není tak ani zřejmé, jak by se v takovém případě mohlo postupovat. Podle Gerlocha by odejmutí nemohl iniciovat ani prezident, který profesora jmenuje, protože mu legislativa nesvěřila tuto pravomoc. „Musel by se stanovit nějaký režim na úrovni prezidenta, ta možnost nebyla zakotvena v zákoně,“ řekl. „Za dané situace – pokud se nepletu – tak pokud jde o profesory, tak s tím nejde udělat nic,“ dodal.

Januš: Těžké časy rektora Zimy. Kvůli Kovářovi a Gerlochovi prožívá nejhorší období

sinfin.digital