Příliš se soustředíme na Babišovy nedostatky. Musíme se opět rvát o voliče, říká Jurečka

Podle jednoho ze tří kandidátů na předsedu lidovců Mariana Jurečky se ukazuje, že vytváření jednoho předvolebního bloku nepřináší sympatie u voličů. Je přesvědčený, že pro změnu politiky po roce 2021 nejvíce přispěje každá politická opoziční strana tak, že získá na svoji stranu nové voliče. „Mně se například líbilo prohlášení staronového předsedy Pirátů Bartoše, že se chce porvat o voliče hnutí ANO. O něco podobného se snaží Jan Čižinský. To je cesta, kterou musíme jít všichni,“ říká Jurečka v rozhovoru pro INFO.cz.

Marek Výborný se rozhodl z rodinných důvodů rezignovat na post předsedy KDU-ČSL. Jak hodnotíte jeho – byť krátké – působení v čele strany?

Marek se rozhodl tak, jak by se měl rozhodnout každý normální chlap a táta. I přes krátkou dobu jeho předsedování si dokázal získat respekt a úctu mnoha členů, sympatizantů, ale i politických konkurentů. Za to mu patří velký dík.

Strana je stabilizovaná, není rozhádaná a má připravené zajímavé koncepční materiály, ze kterých může nové předsednictvo čerpat. Osobně oceňuji jeho nasazení, pracovitost a slušnost.

Lidovcům se nicméně dlouhodobě nedaří rozšířit svoji voličskou základnu. Ten recept marně hledáte de facto od poloviny 90. let. Věříte ještě, že existuje?

Samozřejmě. Ale nesouhlasím s vámi, že ho marně hledáme. V roce 1998 jsme pod vedením Josefa Luxe získali téměř 600 tisíc voličů. Ten recept je jednoduchý a platný pro každou politickou stranu.

Provádět kompetentní a důvěryhodnou politiku. Být jednotní a nehádat se na veřejnosti. A konečně mít předsedu, který je odvážný, výrazný a dokáže získat sympatie občanů. Všechny tyto tři podmínky budu chtít co nejvíce naplnit a snažit se získat na svoji stranu a pro KDU-ČSL nové voliče.

Kaiser: Zpravodajství v Německu je vychýleno doleva. Zemi trápí mezigenerační konflikt

sinfin.digital