Přímo volený prezident musí být schopný vůdce a demagog, nepochybuje Znoj

„Miloš Zeman je takřka ideálním typem politika pro roli přímo voleného prezidenta v rámci oslabeného parlamentarismu politických stran.“ Alespoň to v rozhovoru pro INFO.CZ říká politolog Milan Znoj. Zeman má podle něj působivou schopnost přímo oslovit občany, rozdělovat společnost a využít vzniklé konflikty pro své politické záměry. „Stejně tak ale dokáže racionálně vést zákulisní jednání a využít své ústavní kompetence v netušené míře. Miloš Zeman není žádný moderátor konfliktů, ale politik toužící po moci, která v jeho očích je především moc výkonná,“ vysvětluje Znoj.

Označil byste s ohledem na počínání Miloše Zemana na Hradě český politický systém ještě pořád za parlamentarismus, anebo již máme nakročeno k něčemu na způsob poloprezidentského systému?
    
Parlamentarismus a prezidencialismus jsou systémové charakteristiky a výraz nakročeno je mnohoznačný. Náš politický systém – bráno z ústavního hlediska – je parlamentní a dává dosti politického prostoru k tomu, aby se v kritických situacích prosadila vůle parlamentu.

Zeman je prezident škodič, poloprezidentský systém ale nebuduje, míní Kopeček

sinfin.digital