PŘÍMÝ PŘENOS: Zeman se jednoznačně postavil za Babiše. Má být považován za nevinného

ČTK

luš

Prezident Miloš Zeman dnes v Poslanecké sněmovně podpořil premiéra Andreje Babiše před hlasováním o důvěře vládě. Podle něj je na něj třeba pohlížet jako na nevinného. Mimo jiné i proto, že podobné případy skončí v „80 procentech osvobozením obviněného“. Připomněl kauzu Budišov, kdy ve vazbě skončila současná eurokomisařka Věra Jourová, která se podle Zemana „pokusila o sebevraždu“. 

 
 

"Politici si nemají hrát na vyšetřovatele," řekl Zeman. Nepřímo se navezl i do policejního vyšetřovatele, kdy zopakoval, že výsledek jeho práce je nejistý. 

Prezident se ve zbytku svého projevu zaměřil na inkluzi a programového prohlášení současné vlády. Podle něj je správné, že chce současný ministr školství Robert Plaga od projektu, který měl začlenit děti s handicapem do tříd s dětmi zdravými. Zeman se rovněž opět vyslovil pro zavedení obecného referenda, na nějž tlačí především Okamurova SPD, stejně jako na prezidentem preferovanou přímou volbu starostů.

Poté, rovněž v souladu s programem SPD, zaútočil Zeman na neziskové organizace. "Ze státního rozpočtu jde 11 miliard korun na neziskové organizace. Jsem známý přítel neziskových organizací. Někdy si říkám, že by měli hospodařit za své," uvedl. S Babišem má podle svých slov jediný rozpor a to je pohled na investice. Zeman současného premiéra upozornil, že nelze dálnice jen slibovat, ale je třeba i stavět.

Poslanci se dnes sešli na svém prvním letošním jednání, aby rozhodli, zda vysloví důvěru jednobarevné menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Je ale takřka jisté, že nový kabinet důvěru poslanců nezíská, protože všechny další sněmovní strany se nechaly slyšet, že ruku pro Babišovu vládu nezvednou. Proti by měli hlasovat i komunisté, kteří zvažovali její toleranci. Vláda má tedy zajištěny hlasy jen v klubu ANO, který má 78 ze 200 poslanců, což na vyslovení důvěry vládě nestačí. Vládu přišel podpořit prezident Miloš Zeman. Sledujte jeho projev ŽIVĚ. 

sinfin.digital