Přípravy na rekonstrukci Mašínova statku začaly. Odpad a suť odklidí dobrovolníci

Aneta Černá

Památník i místo setkávání mladých lidí – tak bude pravděpodobně vypadat po rekonstrukci rodný statek válečného hrdiny Josefa Mašína v Lošanech. Jeho dcera Zdena Mašínová nemovitost společně se svým bratrem Josefem získala loni po vleklých sporech se státem. Statek je po několika desetiletích pod správou komunistů v havarijním stavu. Mašínová nyní dostala od studentů architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) návrhy, jak z ruiny vytvořit důstojný památník. Místo by také chtěla nabídnout k užívání skautům.

Projekty vytvářeli studenti pod vedením vedoucího ateliéru Ústavu navrhování I. Tomáše Hradečného z Fakulty architektury ČVUT. Zadáním bylo vytvořit v místě narození člena odbojové skupiny Tři králové památník tří odbojů. K vypracování se přihlásilo čtyřicet budoucích architektů, nakonec návrh vytvořila polovina z nich. „Potěšilo mě, že studentů se zapojilo hodně. Na jejich prezentace jsem se byla podívat v Praze. Pan inženýr Hradečný následně vybral tři projekty, mezi kterými se nyní rozhodujeme,“ vysvětluje pro INFO.CZ Mašínová. O podobě místa, kde se narodil její otec, má celkem jasno.

Tři králové

Odbojovou protinacistickou skupinu Tři králové tvořil Josef Mašín, Václav Morávek a Josef Balabán. Jejich úkolem byla převážně zpravodajská a sabotážní činnost. Udržovali také kontakt s dvojitým agentem Paulem Thümmelem. Všichni členové skupiny za války padli. Otec Zdeny Mašínové byl popraven 30. června 1942.

„V místě by měl vzniknout vzpomínkový prostor především na druhý a třetí odboj. Zároveň by se mi líbilo, aby tam byly volnočasové prostory pro skauty,“ dodala Mašínová. Do expozice o svém otci a bratrech Ctiradovi a Josefovi, kteří v říjnu 1953 uprchli z Československa, chce Mašínová přispět vlastními vzpomínkovými předměty a ráda by spolupracovala také s Vojenským historickým ústavem, který se podílel například na rekonstrukci rodného domu Jana Kubiše, výsadkáře z odbojové skupiny Anthropoid.

Kdy by statek mohl dostat novou podobu, zatím není jasné ani přibližně. „To zatím nelze odhadnout, protože ještě vyřizujeme nějaké administrativní záležitosti okolo pozemku, ale snad by to mohlo být vyřízeno do konce května a pak by už na místě mohlo začít postupně něco vznikat. Mezitím se na tom projektu bude samozřejmě už dál pracovat,“ vysvětluje Mašínová. Kromě samotného budování je totiž nejdříve potřeba zajistit i odklizení odpadu, který se tam za několik desetiletí, kdy objekt chátral, nashromáždil.

sinfin.digital