Přiznání Oty Klempíře. StB na něj spoléhala při rozkládání punkové scény, vyvázl se štěstím

Hudebník a marketér Oto Klempíř v rozhovoru pro Prostor X přiznal spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Po psychiatrovi Cyrilu Höschlovi je tak další osobností, kterou 30 let po revoluci dohnala temná minulost. „Vystrašili mě k smrti. Podepsal bych a udělal, co by chtěli. Straší vás sami sebou, straší vás rodinou, že matka to odnese. Bylo to strašně hustý,“ řekl Klempíř v Reflexu. Jeho svazek, který má INFO.CZ k dispozici, má celkem 120 stran. Řada dokumentů přitom byla skartována, jak vyplývá z jednotlivých záznamů. I tak je ale zřejmé, že StB vkládala v tajného spolupracovníka „Oldu“ velké naděje.

Klempíře si StB vyhlédla pro spolupráci už na začátku roku 1984. Nebyl pro ni úplně neznámou osobou, protože jej podezírala, že koncem 70. let v Hodoníně pořádal koncerty pražských kapel, na které komunistický režim hleděl s velkým podezřením. Klempíř, který je dnes přední postavou kapely J.A.R, tehdy bydlel v Moravském Písku, později se přesunul do Prahy. V kavárně Slavia se „seznámil s hnutím Punk“, jak řekl estébákům, a zařadil se mezi takzvanou „volnou mládež“.

Státní bezpečnost byla tehdy posedlá myšlenkou, že punkové hnutí ohrožuje samotný režim a je centrálně řízené. Proto v roce 1983 rozjela akci ODPAD, kdy se chtěla mezi punkery nejen infiltrovat, ale rozprášit je. Klempíř měl být v tomto úsilí důležitým článkem. Tehdy byl dělníkem v pražských papírnách, vedení jej chtělo vyhodit kvůli častým absencím a pohyboval se nejen mezi anarchisty a punkery. Toho StB dokázala využít a Klempíř hned na začátku udal několik svých známých.

...
sinfin.digital