Pro nejvíc ohrožené lidi nedělá vláda nic, tvrdí Piráti

Zatímco vláda řeší, jak pomoci podnikatelům a živnostníkům, na které dopadla opatření proti koronaviru, existuje obrovské množství nízkopříjmových obyvatel, kterým hrozí takřka neřešitelná situace. Ať už jsou to penzisté, matky samoživitelky, lidé s minimální mzdou nebo zaměstnanci některých zavřených provozů. Ti všichni můžou mít problémy s placením nájmů a zajištěním základních životních potřeb. A podle Pirátů právě pro tyto chudobou ohrožené skupiny vláda nedělá prakticky nic. Podrobně jsme o tom hovořili s první místopředsedkyní strany Olgou Richterovou a poslancem Mikulášem Ferjenčíkem.

Nezapomíná vláda na lidi, kteří byli ohroženi chudobou už před tím, než začala pandemická krize?

MIKULÁŠ FERJENČÍK: To je přesně jedna z našich hlavních výhrad vůči postupu vlády. Vláda už slíbila stovky a schválila desítky miliard podpory pro firmy, odpustila odvody OSVČ a připravuje další opatření (často je bohužel musíme opravovat kvůli nedomyšleným parametrům), ale pro nejchudší pracující, lidi kteří pracovali na dohody, nebo přišli o práci ve zkušební době kvůli hrozbě krize, nedělá nic.

Koalice dokonce odmítla odpustit alespoň zdravotní pojištění osobám bez zdanitelných příjmů, což jsme navrhli ve sněmovně, takže spoustě často velmi chudých lidí vzkázala: chcete-li aspoň něco, jděte na úřad a pořiďte si živnosťák, i když podnikat nechcete…

Asi nejohroženější skupinou jsou penzisté. Co by pro ně vláda mohla, anebo měla udělat?

OLGA RICHTEROVÁ: Velmi těžké to mají nejen důchodci starobní, ale i ti invalidní. Představte si životní osudy… Jeden pán mi třeba včera napsal: „Mám druhý stupeň invalidního důchodu ve výši sedm tisíc korun měsíčně a od září roku 2019 jsem začal drobně podnikat. A výdělek z tohoto podnikání jsem měl nanejvýš deset tisíc korun měsíčně. Teď v březnu příjem z podnikání mít nebudu žádný, pouze invalidní důchod. Splním podmínku minimálního příjmu patnáct tisíc korun? A pokud ne, tak jak to řešit? Vyžít pouze ze sedmi tisíc se nedá a bude to sociální problém i pro další OSVČ, kteří jsou na invalidním důchodu kvůli svému zdraví. A výdělek z podnikání mají nízký, přesto jsou rádi, že se ve společnosti uplatňují pracovně alespoň v míře, kdy jim to zdraví dovolí.“ Konec citace.

Invalidních důchodců je celkem 420 tisíc a první stupeň, tedy velmi nízkou podporu, má 190 tisíc osob. Navíc patrně desetitisíce osob jsou „bez výplaty“ – i při takovém poškození zdraví, které je činí plně invalidními, jsou odkázáni na dávky hmotné nouze.

Co s tím?

OLGA RICHTEROVÁ: Jedním z řešení je dát určitou podporu, byť různě odstupňovanou, všem, kteří pracovali a o práci kvůli boji s koronavirem přišli.

Vláda si udělala z pronajímatelů pokladničku a třídního nepřítele. Chystaný zákon je paskvil

sinfin.digital