Proč je tolik nakažených právě v Praze? Ani epidemiologové přesný důvod neznají

Skoro polovina dosud potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku připadá na Prahu a Středočeský kraj. Tak vysoký podíl infikovaných v hlavním městě je přitom trochu záhadou. Jiné evropské metropole takovými centry nákazy v porovnání se zbytkem země nejsou.

Ve středu ráno bylo v Česku 464 potvrzených případů a z toho 167 připadalo na Prahu a dalších 48 na Středočeský kraj. Člověka, který pátrá po vysvětlení, nejspíš napadne, že je to jednoduché – v metropoli je nejvyšší hustota obyvatel, nejvíc turistů, největší koncentrace úřadů a institucí, do kterých se lidé před vyhlášením nouzového stavu sjížděli. Riziko přenosu nákazy by tak logicky mělo být vyšší než jinde.

Jenže při pohledu do zahraničí tohle pravidlo úplně neplatí. Příkladem může být Rakousko, které je srovnatelné s Českem velikostí, počtem obyvatel i tím, kolik procent z nich žije v metropoli. V Rakousku dnes ráno úřady evidovaly celkem 1471 nakažených, čímž se země v poměru k počtu obyvatel řadí k nejhůře postiženým státům v Evropě.

Jste báječní, Češi! Vytváříte národní imunitu nejen proti koronaviru, ale i proti nenávisti

sinfin.digital