Projde zákon o sociálním bydlení? Šlechtová ho dnes bude schválně zdržovat, tvrdí aktivisté

Markéta Žižková

Měl to být způsob, jak dostat tisíce lidí z předražených ubytoven a pomoct dalším domácnostem v nouzi. Zákon o sociálním bydlení si vláda vytyčila jako jednu z priorit. Dnes se jím má zabývat. Termín přitom hoří. Pokud má zákon projít do voleb, musí ho vláda projednat v březnu. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) chce dnes ale prosazovat původní povinnost obcí poskytovat sociální byty. Podle aktivistů z iniciativy Mít svůj domov, kteří se se šéfkou resortu sešli v úterý, jde o taktiku, jak celý zákon smést ze stolu.

Vláda zákon schválila, zpráva má aktualizovanou verzi. Čtěte zde.


„Paní ministryně mluvila o tom, že bude co nejvíce prosazovat, aby se do zákona vrátila povinnost obcí zajišťovat sociální bydlení,“ říká jeden z účastníků schůzky Štěpán Ripka. Podle něj jde o jasnou obstrukci. „To je taktika ze strany ministryně Šlechtové, jak věc zdržet, aby zákon neprošel do voleb,“ tvrdí.

Že bude klást důraz na povinnost obcí zajistit sociální byty, potvrzuje i resort pro místní rozvoj. „Ministryně Šlechtová na dnešní vládě upozorní na problémy, které jsou spojené s tím, že systém sociálního bydlení je pro obce pouze dobrovolný a jaké povinnosti jsou v důsledku tohoto rozhodnutí přeneseny na stát a co hrozí, například riziko segregace,“ zní odpověď z ministerstva pro INFO.CZ.

Zákon o sociálním bydlení: Pomoc lidem v nouzi, nebo bič pro obce?

sinfin.digital