Prostějovská speciální jednotka se ocitla v několikadenní přestřelce, prozradil americký veterán

Info.cz

Střípky ze života speciálních armádních jednotek se na veřejnost zpravidla nedostávají. Platí to i o české 601. skupině speciálních sil, která se účastnila tvrdých bojů v Afghánistánu. Ticho kolem působení českých vojáků částečně narušil bývalý příslušník amerických speciálních sil Tim Kennedy, který je v současnosti jednou z největších hvězd americké elitní ligy UFC, v níž soutěží nejlepší bojovníci v MMA na světě.

Ve videu oděvní značky Ranger Up, kterou vlastní američtí veteráni, Kennedy popisuje několik dnů trvající přestřelku, při níž málem přišel o život. Z vojenské techniky zachycené na jeho fotografiích je patrné, že doprovázel právě českou 601. skupinu speciálních sil z Prostějova.

„Jeden z nejtěžších dní v mém životě byl, když jsme doprovázeli jinou jednotku speciálních sil. Projížděli jsme průsmykem, když se ukázalo, že to je past. Po výbuchu nástražného zařízení a RPG rakety jsme se ocitli v přestřelce, která trvala tři dny. Když začaly létat rakety, zasahovaly naše auta, vybuchovaly nad námi, tak jsem si byl celkem jistý, že to nezvládneme. Tálibán měl všechny výhody na své straně a já jsem si jen říkal, že už neuvidím svoji ženu a svoje děti. Bylo to strašné,“ říká Kennedy, který u speciálních sil působil jako odstřelovač. Při otázce, zda se z pasti, kterou nastražil Taliban, vojáci dostali, odpoví „většina z nás“, dlouze se odmlčí a zalijí se mu oči.

sinfin.digital