Proti koronaviru může pomoct čtvrt století stará pilulka z Ruska, potvrzuje virolog Růžek

Lékem, který pomůže proti nemoci COVID-19 způsobené novým koronavirem, by se mohl stát prostředek, který Rusové zcela běžně používají jako prevenci proti chřipce. INFO.CZ to potvrdil Daniel Růžek, vedoucí Laboratoře arbovirologie Parazitologického ústavu AV ČR a oddělení virologie Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Dosavadní klinické studie podle Růžka ukazují, že arbidol mírní průběh virózy a přispívá k rychlejšímu uzdravení nemocných.

Pozitivní účinky arbidolu na léčbu různých viróz jsou známé už dlouho. Laboratoř virologie Výzkumného ústav veterinárního lékařství v Brně spolu s Laboratoří arbovirologie Parazitologického ústavu Biologického centra AVČR (obě vedené právě Růžkem), už v minulosti úspěšně testovaly tento prostředek i na virus západonilské horečky, virus horečky dengue, pro zastavení infekce virem zika nebo dokonce jako lék na zmírnění klíšťové encefalitidy. Nyní se ukazuje, že by arbidol, užívaný buď samostatně či v kombinaci s jinými látkami, mohl fungovat i proti koronaviru, který způsobuje COVID-19.

„Potvrzují to alespoň zatím některé klinické studie, prováděné zejména v Číně, a publikované v renomovaných vědeckých časopisech,“ řekl INFO.CZ Daniel Růžek. Podle něj má arbidol širokospektrý účinek, funguje tedy proti různým skupinám virů, které spolu nejsou vzájemně vůbec příbuzné. A týká se to i koronavirů. „S nadsázkou by se dalo mluvit o tom, že z arbidolu by se teoreticky mohl stát jakýsi penicilín na viry,“ uvedl Růžek.

Jedná se přitom o již odzkoušený lék, který nemá žádné, či jen velmi vzácné vedlejší účinky. Arbidol vyvinul Ruský výzkumný chemický a farmaceutický ústav už před 25 lety, Rusové ho spíše než na léčbu často využívají jako prevenci proti tomu, aby u nich nepropukla klasické chřipka. Lék prošel všemi klinickými testy, nic tedy nebrání tomu, aby se teoreticky používal i proti virózám jiného typu. Toho, že by mohl fungovat i na horečku dengue či klíšťovou encefalitidu, si už před dvěma roky všimli právě čeští vědci.

sinfin.digital