Prouza jako součást Sobotkovy taktiky. Kým chce premiér skutečně nahradit Mládka?

Vendula Stadlerová

O státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi se jako o nástupci odvolaného ministra průmyslu Jana Mládka mluvilo několik měsíců. Jenže jeho případné dosazení do čela úřadu nemusí být úplně snadné. Už nyní, aniž by ze Strakovy akademie zaznělo oficiální jméno kandidáta na nového ministra, se Hrad začíná proti Prouzovi hlasitě vymezovat. Může to být ale i promyšlený tah Bohuslava Sobotky. Snaží se premiér taktizovat?

Ve čtvrtek přijde Bohuslav Sobotka na Hrad vysvětlovat, proč Jana Mládka (ČSSD) odvolal a koho by rád na jeho místo navrhl. Jméno od něj prý jako první uslyší právě Miloš Zeman, přesto se živě spekuluje o státním tajemníku Prouzovi. Ze strany ČSSD ale může nakonec jít jen o vypuštěný balónek.

Podle informací serveru INFO.CZ by do ministerského křesla mohl povýšit i současný náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Vyloučený není ani sociální demokrat Milan Urban, který v čele rezortu působil v letech 2003 až 2006 za premiérování Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Tomáš Prouza je pro Hrad těžko stravitelný. Toho si ale musí být premiér jistě vědom. „Tam je určitě nějaká kalkulace ze strany premiéra. Mohou tam být dvě. Jedna je, že hodil jeho jméno do veřejného prostoru a pak třeba nakonec překvapivě bude nominovat někoho neutrálnějšího, jako třeba pana Havlíčka a projde to tím pádem hladce, protože to bude vypadat jako jeho ústupek a Hrad bude spokojen,“ vysvětluje pro INFO.CZ politolog Jiří Pehe.

Zemanovi se Prouza jako nástupce Mládka nemusí líbit, Sobotka má připraveného nečekaného náhradníka

sinfin.digital