Průzkum CVVM: S politickou situací je spokojeno jen 15 procent obyvatel, nejvyšší důvěru má prezident

ČTK

mst

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana po dvouměsíčním poklesu v květnu mírně vzrostla. Věří mu 51 procent lidí. Je to o dva procentní body více než v dubnu, ale o pět méně než v únoru. Nejhůře z ústavních institucí dopadla Sněmovna, naopak nejlépe na tom jsou obecní zastupitelstva a starostové. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Obecní zastupitelstvům a starostům věří 63 procent dotázaných, což je podobné jako v předchozích měsících. Důvěra v krajská zastupitelstva mírně stoupla na 45 procent, hejtmani jsou na 41 procentech. Vládě v demisi důvěřuje třetina veřejnosti, Senátu 29 procent lidí a Sněmovně 28 procent.

„V meziročním srovnání oproti květnu 2017, kdy v důsledku tehdejší vládní krize propadla důvěra zejména v případě vlády, prezidenta a Poslanecké sněmovny, je právě u těchto tří institucí aktuální hodnocení zřetelně lepší,“ uvedli statistici. Loni v květnu byla důvěra v prezidenta na 41 procentech, u vlády na 23 procentech a Sněmovně tehdy věřilo 21 procent Čechů.

Jsem všechno, co Češi nenávidí. Počítám s tím, že mě můžou zavraždit, říká kněz Tomáš Halík

sinfin.digital