První máj v Česku: V ulicích narazíte na politiky i anarchisty. Homosexuálové se pokusí vytvořit rekord

ČTK

luš

Politické strany, anarchisté i příznivci krajní pravice dnes pořádají prvomájová shromáždění. Občanští demokraté se sejdou tradičně na pražském Petříně, komunisté na holešovickém Výstavišti a sociální demokraté na Střeleckém ostrově. Odborový svaz Kovo si Svátek práce připomene v Brně, homosexuálové z iniciativy Jsme fér chtějí 1. máj oslavit jako svátek lásky a zamilovaných. Na pražském Malostranském náměstí vytvoří rekordně velký dort na podporu možnosti manželství i pro gaye a lesby.

ANO, které loni uspořádalo prvomájové setkání s občany na pražské náplavce, tentokrát oslaví 1. máj na Ladronce v Praze 6. Pro veřejnost tam hnutí na odpoledne připravilo sportovní hry.

Anarchisté se odpoledne sejdou v parku na pražské Kampě, odkud jejich pochod zamíří přes Malou Stranu na Hradčanské náměstí k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Příznivci krajní pravice ohlásili shromáždění na plzeňské náměstí Republiky, pořádá ho Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Dělnická mládež a Blok proti islamizaci.

sinfin.digital