Rada vlády pro národnostní menšiny se rozpadá, další členové vyzvali Válkovou k rezignaci

Další členové Rady vlády pro národnostní menšiny vyzvali poslankyni ANO Helenu Válkovou k rezignaci. Vyplývá to z prohlášení čtyř z nich, které má INFO.CZ k dispozici. „Jsme znepokojeni novými skutečnostmi, týkajícími se minulosti paní Válkové, jež byly v posledních týdnech publikovány v médiích. Zejména vzhledem k postoji, jaký k nim paní Válková zaujala, považujeme její další setrvání na pozici místopředsedkyně naší rady za nevhodné,“ píší v prohlášení Georgi Bečev, Lenka Kopřivová, Eugenie Číhalová a Dariusz Brany.

Rozpad Rady pro národnostní menšiny a Rady pro lidská práva odstartoval článek INFO.CZ o spolupráci mezi Válkovou a komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Z Rady vlády pro lidská práva odešli dva její členové a z Rady pro romskou menšinu další tři lidé.

„Jsme toho názoru, že člověk na této pozici by měl kromě odborných a manažerských dovedností být nezpochybnitelnou morální autoritou. Ta je však v důsledku výše uvedených skutečností velmi oslabena. Obáváme se, že z tohoto důvodu bude její pozice v budoucnosti i nadále oslabována a energii, kterou by mohla věnovat agendě naší rady, bude paní místopředsedkyně vynakládat na svou obranu,“ píší signatáři ve společném prohlášení.

Válková zatím rezignovat odmítá a hodlá se bránit u soudu. Už podala trestní oznámení na historika Petra Blažka, webový portál INFO.CZ a na jeho šéfredaktora Michala Půra. Blažek v pondělí na Facebooku oznámil, že byl už pozván policií k výslechu. INFO.CZ rovněž dostalo předžalobní výzvu, v níž Válková žádá omluvu.

sinfin.digital