Rakovina a poslední měsíce života? Už to neřešte, žádá hradní právník soudce. Zprávu o zdraví Zemana nedodal

lup

Bude to už téměř půl roku, co na sebe statusem na facebooku upoutal pozornost brněnský radní Svatopluk Bartík. Během vrcholící prezidentské kampaně napsal bez konkrétních zdrojů, že prezident Miloš Zeman má rakovinu, odmítá léčbu a zbývají mu měsíce života. Hrad na toto prohlášení reagoval žalobou a žádostí o omluvu a pětimilionové odškodné. Jak teď informuje deník Aktuálně.cz, Zemanovo okolí po několika měsících v tichosti couvá a jeho právník žádá soud, aby projednávání případu zastavil.

Prezidentův právník Marek Nespala se dle Aktuálně.cz v uplynulých dnech obrátil na soudce Radka Malenovského z Městského soudu v Brně a požádal ho, aby projednávání případu přerušil. Advokát to odůvodňuje tím, že Zeman na Bartíka podal i trestní oznámení, kterým se stále zabývá policie.

Hrad chce, aby spor o ochranu osobnosti pokračoval, až vyšetřovatelé svoji práci skončí. „Právě v trestním řízení bude otázka míry zavinění žalovaného předně řešena,“ tvrdí Nespala, podle kterého se bude jednat o „hospodárnější“ postup. Obrat Hradu ale přesto vyvolává závažné otázky – předně opět o Zemanově zdraví.

Zeman přiznal, že nešel s klíčníky do Korunní komory. Čekal za dveřmi na židli a nebylo to poprvé

sinfin.digital