Rébus lidovců je pořád stejný: jak zůstat křesťanskou stranou a oslovit nové voliče?

Lidovci si v sobotu zvolí nové vedení. A ať už se předsedou strany stane kdokoli, jeho úkol bude jasný: nalézt a realizovat strategii, která lidovcům umožní i do budoucna zůstat relevantní silou české politiky. Vzhledem k pozici, kterou KDU-ČSL dlouhodobě ve stranické soustavě zaujímá, a také s ohledem na dlouhodobý trend, který spočívá v úbytku hlasů pro všechny tradiční formace, nebude řešení tohoto úkolu jednoduché. O možnostech i limitech KDU-ČSL jsme hovořili s renomovanými politology.

Předně stručná rekapitulace: o post předsedy se ucházejí Tomáš Zdechovský, Marian Jurečka a Jan Bartošek. S každým z nich jsme v posledních několika týdnech a měsících zveřejnili obsáhlý rozhovor (ZDE, ZDEZDE). Čtenář si tak může učinit zevrubný obrázek o tom, kam by se strana pod vedením každého z nich ubírala: v čem by bylo její programové těžiště, kde taktické nebo strategické priority. Vyloučit navíc podle informací INFO.CZ nelze scénář, že se za jistých okolností o post předsedy bude ucházet také poslanec Ondřej Benešík.

V roce 1998 volilo lidovce ve sněmovních volbách v absolutních číslech 537 013 voličů. Ve sněmovních volbách v roce 2017, tedy o necelých dvacet let později, jich bylo už jen 293 643. Přestože se tedy lidovcům jako jediné straně podařilo po roce 2010, kdy vypadla ze sněmovny, na půdu dolní komory v roce 2013 vrátit, neznamená to, že strana našla recept na dlouhodobý úbytek voličů.

Předsedou lidovců nakonec může být někdo úplně jiný. Našla KDU-ČSL svého Kurze?

sinfin.digital