Referendum o vládě s Babišem jde v ČSSD do finále. Většina straníků zřejmě bude souhlasit

ČTK

lup

Většina místních organizací ČSSD má referendum o vstupu strany do vlády s hnutím ANO za sebou a podle řady jejich krajských představitelů v něm převažuje souhlasné stanovisko. V Ústeckém kraji funkcionáři ale podle zjištění ČTK předpokládají, že kraj jako celek se postaví proti vládnímu angažmá, ačkoli výsledky za jednotlivé organizace neznají. Také v Plzeňském kraji si někteří sociální demokraté myslí, že z regionu zazní převážně záporné stanovisko.

Výsledky referenda oznámí vedení strany v pátek, kromě ANO na to čeká i KSČM, která by měla menšinovou vládu ANO-ČSSD podporovat. Podle pondělních informací mluvčího ČSSD Petra Vurbse v referendu hlasovali členové strany v 930 místních organizacích, tedy v 85 procentech, a podle neoficiálních informací převažují hlasy pro vládní angažmá.

K nejostřejším kritikům vládního spojení s hnutím Andreje Babiše patří ústecká ČSSD. Podle jejího předsedy Miroslava Andrta v kraji odvolily v referendu asi dvě třetiny členů. "Netvrdím, že by hlasování bylo jednomyslné. Jsou tady zarytí odpůrci, zarytí příznivci a pak většina těch, která zvažuje rizika, který jeden nebo druhý model může přinášet," řekl ČTK Andrt.

ANO věci válcuje s SPD a komunisty. Udělali jsme správnou věc a odhalili je, říká pirát Ferjenčík

sinfin.digital