Referendum o vystoupení z EU nebo NATO? ANO bude o možnostech jednat s SPD a KSČM

ČTK

raz

Jednání o podpoře druhé vlády Andreje Babiše mezi hnutím ANO a komunisty v úterý a hnutím ANO a SPD ve středu ukážou, zda se v Česku mohou otevřít dveře k referendu o vystoupení z EU či Severoatlantické aliance. Premiér v demisi a předseda ANO Babiš odmítá, aby připravovaný zákon o obecném referendu umožnil hlasovat o zahraničněpolitických otázkách, pro SPD jde ale o zásadní otázku. I podle komunistů by měli občané mít ve všelidovém hlasování právo ptát se na vše.

„Promluvíme si o počtu podpisů pod petici, jestli 100.000, nebo 250.000, nebo 800.000, jak chce hnutí ANO,“ řekl ČTK k chystanému expertnímu jednání předseda KSČM Vojtěch Filip. Je podle něj samozřejmé, že referendum by mělo dát všem právo ptát se na všechny otázky vnitropolitické i zahraničněpolitické.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury je hnutí připraveno ke kompromisu ohledně dalších parametrů referenda, trvá ale na tom, že by mělo umožnit hlasování o případném vystoupení z unie. „Toto je bod, na kterém se pořád točíme dokola, kdy Andrej Babiš nechce tu otázku umožnit, přestože by si lidé sesbírali statisíce podpisů. A pro nás je to zásadní bod,“ řekl Okamura ČTK. Co se týká počtu podpisů, SPD jich navrhla 100.000, ANO hovořilo o 800.000 a podle Okamury je možné jednat o počtu mezi těmito hodnotami. SPD je ochotna diskutovat i o minimální účasti pro platnost referenda.

Když politici nadbíhají davu: Hra o referendum je hra o EU a může nás zničit. Komentář V. Bucherta

sinfin.digital