REPORTÁŽ Krize na Vltavě: Fischer svůj vyhazov nepochopil, Zavoral se nazval obětí lynče

„Dostával jsem se do situace, kdy jsem nerozuměl, proč se to stalo.“ I tak komentoval ve středu na jednání Rady Českého rozhlasu svůj nucený odchod z čela stanice Vltava šéfredaktor Petr Fischer. Předcházelo tomu ale asi tříhodinové jednání o jiných tématech. Chvílemi se to dokonce jevilo tak, že generální ředitel ČRo René Zavoral zvolil zdržovací taktiku. Jako by se každého, kdo se odmítá smířit s celou kauzou, pokoušel unavit zdlouhavými referáty o rozpočtu a plánech Českého rozhlasu na rok 2019. Zároveň ale přítomné utvrzoval v tom, že je Fischerův odchod těžko pochopitelný: Zavoral totiž mimo jiné představil plány Vltavy na příští rok, a ty se v ničem neliší od verze, kterou zpracoval právě Fischer. A radní tyto plány schválili.

Je v tom paradox: Zavoral nevybíravě ukončuje spolupráci s Fischerem ve stejnou chvíli, kdy od něj do putníku přebírá směřování stanice na příští rok. A radní mu tuto vypůjčenou koncepci schvalují. Je rovněž pikantní, že si generální ředitel ve stejný moment stěžuje na mediální lynč. Jako by všemu nepředcházela bizarní a vykalkulovaná kauza tzv. porna na Vltavě.

Přes bouřlivé dění uplynulých měsíců Fischer poděkoval za možnost Vltavu vést, ale řekl taky, že nepochopil, proč se to celé – myšleno události ústící v jeho odchod – stalo. Byla v něm cítit pachuť, neprodloužení smlouvy vnímá jako osobní mstu. Zavoral mu nebyl ani na středečním jednání rady schopný cokoli konkrétního vytknout. Jen v obecné rovině zopakoval, že s ním neprodloužil smlouvu kvůli nenaplnění úkolů, na kterých se spolu před dvěma roky, tedy v čase, kdy Fischer přijal v ČRo angažmá, domluvili. Za další příčinu jeho odchodu označil stagnující poslechovost stanice, což Fischerovi stoupenci rozporují, a mluví o ztrátě důvěry. Ta je v tuto chvíli oboustranná.

V kauze ČRo Vltava mají máslo na hlavě obě strany. Komentář Michala Půra

sinfin.digital